Maribor je druhé největší slovinské město a navíc hlavní město slovinského Štýrska, jehož obyvatelé jsou proslulí tím, že pro ránu nejdou daleko. Mimochodem, víte co je to štýrská ikebana? Sekyra v zádech a kolem ní zapíchnutých sedm nožů. A ve Štýrsku ještě více než kde jinde platí nepsané slovinské národní motto »Dělej si co chceš, ale na peněženku mi nesahej«.

Takže když se ukázalo, že městská zakázka na radary byla zřejmě zmanipulovaná a peníze z pokut půjdou na účet soukromému provozovateli radarů, Mariborčanům překypělo. Jestliže byli doposud pasivní a z klidu je kromě jiných nevšedních tahů městské politiky nevytrhla ani zpackaná a s mínusem 3 mil. euro předčasně ukončená příprava zimní univerziády 2013, potřeba sáhnout do vlastní kapsy na zaplacení pokuty za rychlost vyvolala veřejné pozdvižení.

Gotof je!

V pondělí se na neohlášených demonstracích v ulicích Mariboru sešlo několik tisíc lidí požadujících odstoupení primátora France Kanglera pod poněkud svérázným nářečným heslem »Gotof je!« (je hotový) inspirovaným svého času srbskými protesty proti Miloševićovi. Ve většině mírné protesty jakožto nepovolené rozehnala policie obušky a slzným plynem. Nakolik v tom hrála roli skutečnost, že je Kangler bývalý policista, není známo.

Z lahve džin...

Použití policejní síly proti demonstracím, jejichž radarový prapůvod překryla frustrace z nedotknutelnosti zkorumpovaných politiků a špatné společenské i hospodářské situace, vyvolalo nevoli obyvatel dalších částí Slovinska. Už v úterý se s pomocí společenských sítí začali svolávat lidé k demonstracím v jiných městech, Lublaň nevyjímaje. Protestním stránkám na facebooku prudce roste oblíbenost a hlavním tématem se stává snaha o odvolání neschopné vlády i primátorů dalších měst.

Reminiscence arabského jara?

Mladším pamětníkům situace může lehce připomenout nedávné demonstrace v Tunisku, Egyptě i jinde. Jen s tím rozdílem, že ve Slovinsku je parlamentní demokracie, ale k volbám se lidem moc nechce. Možná i proto zanechává vývoj událostí světová média chladnými.

Co na to hlavy státu

Co se týká voleb, zrovna o nadcházejícím víkendu se bude konat druhé kolo prezidentských voleb. Proti sobě stojí dva zdánlivě levicoví kandidáti, přičemž současný favorit, v hodnocení situace opatrný Borut Pahor, má podporu konzervativní vlády, zatímco současný prezident Danilo Türk, kandidující do druhého mandátu, je u vlády neoblíben. Türk demonstranty podpořil, na rozdíl od ministra vnitra, který protesty označil za nepovolené a násilné. Podobně zareagoval i premiér, který v úterý svolal bezpečnostní radu státu za účasti rozvědky a na twitteru napadl prezidenta Türka, že jen rozdmýchává násilí. To konstatoval i ministr obrany a v souvisloti s Türkem postavil rétorickou otázku, kdo vlastně nepokoje rozdmýchává. 

Co bude zejtra, kdožpak ví

Nové demonstrace proti státním i lokálním politikům po celém Slovinsku jsou svolávány na všechny další dny v týdnu. Na rozdíl od nedávných vlažných protestů organizovaných odbory proti vládním škrtům se zdá, že spontánní demonstrace představují mnohem bližší způsob vyjádření, možná i proto, že se demonstruje proti všemu najednou a hlavně z důvodu "takhle to nechceme". Otázkou zůstává, co nebo koho vlastně chceme. Částečnou odpověď mohou nabídnout právě nedělní prezidentské volby a to, v jaké atmosféře proběhnou.