Nebude vás málo, kteří se letos vydáte na cestu k moři na jih. Volba je dobrá, moře je to blízké, poměrně teplé a Chorvatsko se nachází na seznamu destinací prostých teroristického nebezpečí. Znalosti jazyků netřeba, uspokojivě se domluvíte slovanským esperantem a v případě potřeby po delší konverzaci se bude vždy někde poblíž nacházet skupina krajanů.

Cestou k Jadranu je však leckdy potřeba překonat neoblíbený kus země, která nemá na starosti nic jiného, než vás co nejvíc zabrzdit, uvařit vás ve vlastní plechovce a ještě na vás vydělat.  Teď nemám na mysli Rakousko ani Brno, ale Slovinsko, které v cestovatelích ze střední Evropy probouzí chutě prodírat se za svitu měsíce lesními pěšinami.

Cestami necestami, jak tu bandu jihoslovanských potomků Čapkova Lotranda přečůrat, se zabývali kolegové jinde. Pokud se cítíte být nad věcí a rádi sbíráte nálepky nebo vás povznáší příspěvek padlému rozpočtu hospodářství bývalého premianta, jemuž svého času Visegrádská parta nebyla dost dobrá, vám možná vhod pár informací.

Byť se Slovinsko na podzim loňského roku potýkalo s přílivem uprchlíků, dnes kolem hranic na jedné i druhé straně panuje klid a pořádek, všechna dočasné ubytovací zařízení jsou zlikvidována a jedinými migranty jsou dovolenkáři.

Jestliže budete přijíždět přes Šentilj, zakupte dálniční známku už na hraničním přechodu, což lze vyřídit z auta systémem drive-in. Na dvou stech metrech dálnice k nejbližší pumpě už vás může zastavit hlídka a pokuta 300 EUR vás nemine. Strážci dálnice jsou vstřícní jako revizoři MHD, takže se nevykroutíte. Při průjezdu pod Karavankami dálniční známkupořiďte raději už v Rakousku.

Před nákupem si ověřte, že je nálepka platná i pro váš vůz. Slovinci od loňska zavedli kategorii dodávek, která stojí o pár euro víc. Je docela dobře možné, že se na své auto jako na dodávku nedíváte, ale bohužel nerozhoduje vaše mínění, ale výška kapoty v ose přední nápravy. Seznam nejběžnějších modelů patřících do této kategorie se nachází zde stejně jako přesné údaje, jak kapotu změřit. A zase platí, že „pane policajt, já neznal, to je normal kar, nicht bus“ nezabere. Policajt neodpustí. Zakousl, cítí krev a nepustí. Plní rozpočet. A bere prémie. Má holt malé děti.

Ve Slovinsku také nemá smysl sledovat na ceny paliva, protože jsou u všech pump stejné, určené státem, a letos v sezóně určitě neklesnou pod 1,20 eura. Na druhou stranu zastávka u pumpy může být fajn, zejména káva z automatu na Petrolu má dobrou pověst. Když už budete osvěžovat sebe, osvěžte i své dopravní informace, nejlépe na stránce promet.si, která poskytuje čerstvé zprávy o všech cestách ve Slovinsku i v angličtině. Promet.si existuje taky jako aplikace, což se vám může hodit při plánování cesty. A připojení řešit nemusíte, velké pumpy mají bezplatné wifi.

Pokud míříte na Istrii nebo se z jiného důvodu budete pohybovat kolem Lublaně, vězte, že část městského dálničního okruhu bude přes léto částečně uzavřena a padnout do zácpy ve špičce bude snadné. Taky se může hodit informace, že při průjezdu systémem tunelů na dálnici mezi Mariborem a Lublaní se provádí sekční měření rychlosti omezené na 100 km/h. Dost možná by vás po příjemné dovče mohla rozlítit pošta se složenkou na pár set euro.