Když už to vypadalo, že se Slovinci po vyhlášení výsledků amerických prezidentských voleb probrali z euforie i následné kocoviny, dostaly oslavy nový spád. V týdnu před inaugurací proběhla řada slavnostních událostí, o nichž referovala všechny světová média píšící ve slovinském jazyce, leckdy i jiném. Například přímo ve Washingtonu uspořádalo slovinské velvyslanectví velkolepý ples, na němž kromě budoucí první dámy nechybělo nic, co musí řádná tancovačka obsahovat – jelita, jitrnice, kroje i folklórní soubory. Předepsaný dresscode  „black tie“ do písmene dodržela delegace parlamentních poslanců, která přinesla Melanii poselství z rodné země. „Je to příležitost, abychom se lépe provázali,“ řekl Žan Mahnič, poslanec strany SDS. „Ona mluví slovinsky, my také, takže se bez problémů dorozumíme.“ Melanie ovšem tuto výjimečnou příležitost ke kultivaci vztahů i osob propásla.

 

Black tie po slovinsku (zdroj twitter)

Obyvatelé Sevnice, rodného kraje Melanie Trump, nezůstali pozadu. Třem Dnům otevřených dveří Sevnice probíhajícím za plápolání hvězd a pruhů vévodila gala večeře, kde hosté přísahu Donalda Trumpa sledovali v přímém přenosu na velkém plátně. K tomu jim byly servírovány vybrané pokrmy, vytvořené jen pro tuto příležitost. Kromě amerického koláče První dáma nebo dortu Melanija tak mohli ochutnat třeba sladké Donaldovy koule.

Melania však k poctám svých krajanů zůstává poněkud chladná, podobně jako Donald ke svým samozvaným soukmenovcům z české politiky. Styk se Slovinskem udržuje pouze pomocí své advokátky, která bdí nad zneužíváním jejího jména pro komerční účely a zastupuje ji ve sporech s bulvárním tiskem.

Ale Slovincům to nevadí. Podle mnohých udělala pro Slovinsko víc než kdokoliv jiný. Dokázala, že se pohádka může stát skutečností a že je možno s poctivou prací a trochou štěstí dosáhnout dojít v životě až na vrchol ženského snažení – stát se manželkou prezidenta zeměkoule a dát svému malému balkánskému národu naději na lepší budoucnost. Necelé dva miliony Slovinců si teď mohou bez studu říkat „Se Spojenými státy je nás 321 milionů!“ a doufat, že se Melania v brzku rozvede. Pak by jim totiž, jako v každé správné pohádce, mohla spadnout do klína půlka USA.

Čechům z tohoto pohledu zbývají jen oči pro pláč. Česky v Bílém domě od devadesátých let nikdo nemluví a zřejmě nebude mluvit ani na americkém velvyslanectví v Praze. A přitom - jak by to bylo krásné, mluvili bychom stejným jazykem, rozuměli bychom si. A třeba bychom vypili společně ve Vizovicích nějakou slivovici. I špek by se našel. No nemohla se Ivana trochu obětovat a ještě to pár let vydržet?